Jukka Perko Trio

10.07.2021

klo 15:30

Puisto

25 €

Perko plays Parker in the Park: Charlie ”Bird” Parkerin (1920-1955) syntymästä tuli vuonna 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Baltic Jazzeilla juhlistamme Parkerin 101-vuotisjuhlaa saksofonisti Jukka ”Little Bird” Perkon seurassa! Mukana triossa musisoivat basisti Eero Seppä ja rumpali Teppo Mäkynen.

Jukka Perko soitti itsensä jazz-piirien tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazz -festivaaleilla kesällä 1986. Jo seuraavana vuonna hänet kutsuttiin trumpetisti Dizzy Gillespien 70-vuotisjuhlakiertueen orkesteriin. Sittemmin Perkon taiteessa jazzin rytmiikka ja ajatuksen lento ovat saaneet rinnalleen suomalaisen musiikin sydänääniä virsien juurevasta harmoniasta Olavi Virran musiikkiin. Musiikki on Jukka Perkolle tapa olla olemassa. Soittamaan hän on oppinut samoin kuin puhumaan, kuunnellen ja matkien. vuonna 2020 Perko sai Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin.

Kuka oli Charlie Parker?

Charles “Charlie” Parker Jr (1920-1955) oli amerikkalainen alttosaxofonisti ja säveltäjä, joka mullisti jazzmusiikin soittotavallaan ja oli olennainen osa bebopin syntyä. Miles Davis onkin väittänyt että jazzin historia voidaan kiteyttää neljään sanaan: Louis Armstrong. Charlie Parker.

Parker aloitti saxofonin soiton 11-vuotiaana ja liittyi koulun orkesteriin 14-vuotiaana. Parker keskeytti kuitenkin koulunkäyntinsä keskittyäkseen musiikkiin ja kertoi eräässä haastattelussa harjoitelleensa 3-4 vuoden ajan jopa 15 tuntia päivittäin. Parker soitti paikallisissa yhtyeissä Kansas Cityn jazz-klubeissa. Legendaarisissa Reno Clubin jameissa hän epäonnistui Honeysuckle Rosen soolo-osuudessa jolloinka vieraileva rumpali Jo Jones Count Basien orkesterista heitti Parkeria symbalillaan. Parker poistui näyttämöltä naurun saattelemana, mutta sai tilanteesta vain lisää potkua harjoittelemiseen.

Pian Parker liittyi pianisti Jay MShannin yhtyeeseen ja tämän ajanjakson aikana hänelle keksittiin lempinimi “Yardbird”, joka sittemmin lyheni Birdiksi. Tämän innoittamana Parker sävelsi kappaleita, kuten “Yardbird Suite”, “Ornithology”, “Bird Gets the Worm” ja “Bird of Paradise”. Muutettuaan New Yorkiin Parker esiintyi usein eräässä jazzklubissa 52nd Streetillä, tai “Swing Streetillä”, ja klubi sai nimekseen “Birdland”.

40-luvun alun New Yorkissa Parker vietti myöhäisiä iltoja Minton’s Playhousessa jazzmuusikoiden seurassa. Musisointi Dizzy Gillespien, Thelonius Monkin, Charlie Christianin ja Kenny Clarken kanssa johti bebopin ja modernin jazzin syntyyn. Bebopin myötä swingkauden tanssittavasta jazzista kehittyi kuunneltavaksi tarkoitettu jazztyyli. Kun kaksivuotinen muusikkolakko ja siihen liitetty nauhoituskielto loppui vuonna 1944, bebop tuli tunnetuksi laajemmin ja siitä muodostui uusi normi jazzmusiikissa.

Parker oli heroiiniriippuvainen ja kärsi psyykkisistä ongelmista suurimman osan elämäänsä. Hän kuoli vuonna 1955 vain 34-vuotiaana. Jazzmusiikin mullistamisen lisäksi Parker on epäsuorasti vaikuttanut sekä populaarimusiikkiin että muihin taidelajeihin, kuten runous, tanssi ja ooppera, kun eri taiteenalojen edustajat ovat kunnioittaneet legendaa oman taiteensa kautta. Vuonna 1988 Clint Eastwood ohjasi elokuvan “Bird”, jonka pääosassa nähtiin Forest Whitaker.