Jukka Perko Trio

10.07.2021

klo 15:30

Parken

25 €

Perko plays Parker in the Park: år 2020 var det 100 år sedan altsaxofonisten Charlie “Bird” Parker (1920-1955) föddes och i år på Baltic Jazz firar vi Parkers 101-årsjubileum tillsammans med saxofonisten Jukka “Little Bird” Parker! I trion ingår även Eero Seppä på bas och Teppo Mäkynen på trummor. 

Jukka Perko gjorde ett namn om sig redan som tonåring med sitt spelande på Pori Jazz sommaren 1986 och följande år bjöds han med i orkestern på trumpetisten Dizzy Gillespies 70-årsturné. Sedan dess har jazzrytmiken och det sätt som ger tankarna vingar i Perkos konst kombinerats med hjärtslaget av finländsk musik – från psalmers kraftfulla harmoni till Olavi Virtas tangon. Musiken är för Perko ett sätt att existera. Han har lärt sig spela på samma sätt som tala – genom att lyssna och imitera. År 2020 erhöll Perko Finlands Lejons ordens Pro Finlandia-medalj.

Vem var Charlie Parker?

Charles “Charlie” Parker Jr (1920-1955) var en amerikansk altsaxofonist och kompositör, som revolutionerade jazzmusiken med sitt sätt att spela och hade en stor inverkan på bebopens uppkomst. Miles Davis har sagt att man kan återberätta jazzens historia med fyra ord: Louis Armstrong. Charlie Parker.

Parker började spela saxofon som 11-åring och gick med i skolbandet som 14-åring. Parker hoppade dock av skolan för att fokusera på musiken och i en intervju berättade Parker att han tillbringade tre-fyra år med att öva upp till 15 timmar per dag. Parker spelade med flera lokala band på olika jazzklubbar i Kansas City. Vid en jam session vid legendariska Reno Club spelade han fel under sitt solo i låten Honeysuckle Rose och gästspelande trummisen Jo Jones från Count Basies orkester slängde sin cymbal på honom. Parker blev utskrattad och lämnade scenen men incidenten fick honom att ge järnet ännu mer.

Parker började snart spela i pianisten Jay McShanns band. Det var under denna period som Parker fick smeknamnet “Yardbird”, eller kortformen “Bird“, och detta inspirerade många av Parkers kompositioner som “Yardbird Suite”, “Ornithology”, “Bird Gets the Worm” och “Bird of Paradise”. En av jazzklubbarna på 52nd Street eller ”Swing Street” i New York”, där Parker ofta spelade efter flytten till New York, fick namnet “Birdland”.

Det var under sena kvällar vid Minton’s Playhouse i New York i början av 40-talet som Parker tillsammans med jazzmusiker som Dizzy Gillespie, Thelonius Monk, Charlie Christian och Kenny Clarke utvecklade bebopen och etablerade grunden för modern jazz. Med bebopen övergick jazzen från att vara dansmusik som under swingeran till att lämpa sig mer för enbart lyssning. Efter att en två-årig musikerstrejk och tillhörande inspelningsförbud tog slut år 1944 blev bebopen snart känd för den stora massan och det nya normala inom jazzen.

Parker missbrukade heroin och led av psykiska besvär under en stor del av sitt liv. Han avled år 1955 endast 34 år gammal. Förutom att revolutionera jazzmusiken har Parker påverkat och influerat såväl populärmusiken som andra konstformer, bl.a. poesi, dans och opera via olika hyllningar till legenden. År 1988 regisserade Clint Eastwood filmen “Bird” med Forest Whitaker i huvudrollen.