Antti Sarpila (Solo Piano)

10.07.2022

klo 13:00

Puisto

Liput: 25 €

“A Night In The Show” and “The Immigrant” - silent films with live piano music from the heyday of Tin Pan Alley

12. CHAPLIN IN THE PARK

Olemme monesti todenneet ettei Antti Sarpila kaipaa esittelyjä, mutta tiesitkö, että hän soittaa myös pianoa? Itse asiassa hän aloitti uransa soittamalla pianoa kunnes päätyi isänsä jalanjälkiä seuraten soittamaan klarinettia ja saksofonia. Pandemia johti vanhan harrastuksen eli pianonsoiton uudelleen lämmitykseen ja Baltic Jazz festivaalilla Sarpilaa kuullaan pianistina kahdessa eri konsertissa.

Sunnuntaina luvassa on elämys joka vie meidät suoraan 1920-luvulle, kun Puistossa esitetään mykkäelokuvia elävän pianomusiikin säestämänä. Charlie Chaplin valloittaa valkokankaan Antti Sarpilan esittäessä Tin Pan Alley-aikakauden musiikkia pianolla. Elokuvien välissä Classic Jazziin erikoistunut laulajatar Shirley Sparks esittää Chaplinin upeaa säveltuotantoa Sarpilan säestämänä. 

Baltic Jazzeilla esitettävät elokuvat ovat The Immigrant (1917) ja A Night in the Show 1915). Suomessa elokuvien ensi-illat olivat vasta 1925 ja 1928. The Immigrant – elokuvassa tapaamme Pikku Kulkurin, jota laivamatkalla Amerikkaan syytetään varkaudesta ja joka rakastuu matkalla olleeseen naiseen. Toisessa elokuvassa Chaplin nähdään kahdessa eri roolissa. Mr Pest ja Mr Rowdy käyvät varietee-näytöksessä – yleisön kauhistukseksi. Molempien elokuvien käsikirjoitukset ja ohjaukset ovat Chaplinin käsialaa, vaikka tätä ei yleensä mainita A Night in the Show:n yhteydessä. Elokuvissa esiintyy myös Edna Purviance, jonka Chaplin löysi vuonna 1915 Ednan vielä toimiessa sihteerinä San Franciscossa. Purviance näytteli naispääosaa kutakuinkin kaikissa Chaplinin elokuvissa vuoteen 1923. Kahdeksan vuoden aikana he esiintyivät yhdessä yli kolmessakymmenessä elokuvassa. Edna oli myös yksi flapper-sukupolven suurimmista tyyli-ikoneista.

Sarpila säestää festivaalilla esitettäviä elokuvia musiikilla Tin Pan Alley-aikakaudelta, jonka sanotaan alkaneen vuonna 1885 monen musiikkikustantajan muuttaessa toimistojaan samalle kadulle New Yorkissa. Alun perin Tin Pan Alleylla tarkoitettiinkin tätä West 28th Street-katua. Myöhemmin nimellä viitattiin yhdysvaltalaisiin kustantajiin ja säveltäjiin jotka vaikuttivat 1890-luvulta 1950-luvulle sekä heidän tänä aikana tuottamaansa populaarimusiikkiin.