Antti Sarpila (Solo Piano)

10.07.2022

klo 13:00

Parken

Biljetter: 25 €

“A Night In The Show” and “The Immigrant” - silent films with live piano music from the heyday of Tin Pan Alley

12. CHAPLIN IN THE PARK

Vi brukar skriva att Antti Sarpila knappast behöver någon närmare introduktion, men visste du att han även spelar piano? Han inledde faktiskt sin musikaliska bana med att spela piano innan han bestämde sig för att följa i sin pappas fotspår som klarinettist och saxofonist. Pandemitiden ledde till att han återupplivade sin gamla hobby och i år hör vi honom på piano vid två olika konserter.

På söndagen erbjuder vi en upplevelse som tagen från 1920-talet då levande pianomusik ackompanjerar stumfilmsförevisningen i Parken! Charlie Chaplin intar bioduken under två kortfilmer medan Antti Sarpila spelar musikstycken från Tin Pan Alley-eran på piano. Mellan filmerna bjuds publiken på några Chaplin-låtar av den skönsjungande Shirley Sparks tillsammans med Sarpila på piano.

Filmerna som visas på Baltic Jazz är ”The Immigrant” (1917) och ”A Night in the Show” (1915). I Finland hade filmerna premiär först år 1925 och 1928. I The Immigrant får vi möta luffaren som på båtfärden till USA blir anklagad för stöld samtidigt som han blir kär i en kvinnlig medresenär. I den andra filmen spelar Chaplin två olika karaktärer, Mr. Pest och Mr. Rowdy, som båda går på en varietéföreställning – till publikens förfäran. Bägge filmerna är skrivna och regisserade av Chaplin trots att detta inte nämns i ”A Night in the Show”. Filmerna inkluderar även skådespelerskan Edna Purviance, som upptäcktes av Chaplin år 1915 då hon arbetade som sekreterare i San Francisco. Purviance spelade den kvinnliga huvudrollen i nästan alla av Chaplins filmer fram till år 1923 och under en period på 8 år (spelade) gjorde de över 30 filmer tillsammans. Edna klassas som en av flapper-generationens stora stilikoner.

Filmerna förgylls med musik från Tin Pan Alley-eran, som anses börja år 1885 då flera musikutgivare öppnade kontor på samma adress i New York. Ursprungligen hänvisade man till Tin Pan Alley då man menade den exakta adressen West 28th Street mellan Fifth och Sixth Avenue, men senare har begreppet kommit att innefatta de amerikanska utgivare och tonsättare samt den populärmusik som producerades mellan 1890- och 1950-talet.