Järnromantik i bruksbyn
Dalsbruk med anor från 1686 hör till de äldsta järnbruken i vårt land. Den anrika byn är trots allt inte ett museum, utan en levande brukshistoria. Dalsbruk är bruksbyn i skärgården med många ansikten och en vilja av stål. En stämningsrik stad i miniatyr med stark lokal anknytning, som samtidigt når globalt. Ett resursrikt samhälle där man bland annat sett till att Finland kunde betala sitt krigsskadestånd, försett Paris med gatsten och försäkrat att champagnekorkar hålls på plats. Ett eldorado som trots sin brist på ädla metaller kan briljera med ett byggnadsmaterial som glänser som de vackraste av ädelstenar och som under årens lopp lockat ädla släkter och rojalister, metallindustrins jättar samt en exotisk flora och fauna. Här möts höga berg och djupa dalar, sött och salt, människor och myter i en enda smältdegel. Hjärtligt välkomna till bruksbyn utan like! Det finns en viss risk för att även du förlorar ditt hjärta till Dalsbruk.
Från dal till dynasti till dagens Dalsbruk
Då Finland var en del av det svenska kungariket grundade myntmästaren Daniel Faxell ett järnbruk i kronobyn Dalen år 1686. Trots avsaknaden av järnmalm hade denna östra del av riket andra rikedomar att erbjuda, nämligen grönt och blått guld. Tack vare sina vidsträckta skogsområden, tillfredsställande resurser av vattenkraft samt en djup och välskyddade hamn nära segellederna från Stockholm och Åbo via Hangö udd till Finska viken, uppfördes den första masugnen vid Dahlsby Qvarnebäck och markerade början på en ny era.
Faxell adlades senare Cronmarck och var en av många i raden adelsmän som efterträtt varandra som brukspatroner. I ungefär 330 års tid levde Dalsbruk och dess invånare i symbios med järnbruket, vilket resulterade i miljoner ton järn, en romantisk bruksmiljö och en rik brukshistoria, vars vingslag kan höras var du än rör dig i byn. Den numera delvis rekonstruerade masugnen finns fortfarande kvar på sin ursprungliga plats och av 26 kolugnar återstår ännu 11 – största helheten av den här typen i hela Europa! Bruksmuséet tar dig på en verklig tidsresa till järnbrukets historia och ger dig en glimt av hur arbetarna levde och bodde.
Det pratas om katastrofåret 2012 då valsverket gick i konkurs, och trots att detta var ett stort bakslag för orten så var det i själva verket inget som inte upplevts förut. Konkurs var inget ovanligt bland brukspatronerna och hela Dalsbruk spelades en gång bort vid ett pokerspel i Sankt Petersburg. Enskilda avdelningar har avvecklats under årens lopp och ibland låg hela verksamheten nere i åratal på grund av Stora ofreden, den internationella stålkrisen och försök att förbigå ryska tullar. Dynastin må ha dalat, men med en vilja av stål fortsätter Dalsbruk att resa sig ur askan. Idag fylls fabrikshallarna igen med båtar, tillverkning av modulhus i trä samt åkrarnas gula guld havre. Dalsbruks hamn har återigen visat sig betydelsefull och fortsättningsvis populär – både som transport- och gästhamn.
Ett hav av möjligheter
Saltstänk och öppna landskap eller tysta skogar och trolska träsk – byns läge mellan havet och två insjöar ger dig en uppsjö av olika friluftsalternativ och möjliggör många minnesvärda utflykter. Våra natur- och kulturstigar visar vägen. Klättrar du upp i utkikstornet på Senatsberget belönas du med vida vyer över skärgården och sikt ända till Hangö. Via bruksvandringar är det möjligt att bekanta sig med hus som Råttfällan, Hundkojan och Kärringlängtan. Från Vietnam når du Hollywood till fots och därifrån kan du ännu vandra vidare till Honolulu, Sibirien och Yokohama. Lokalt, men ack så globalt!
Brukskryssningar tar dig till öarna runtomkring och med Dalsbruk som bas är hela Skärgårdshavet med alla sina spännande utflyktsmål lättillgängligt. Gästhamnen erbjuder bryggplatser för både kortare och längre tid, och med sin tillgång till bl.a. båtservice, vinterförvaring, uthyrning och möjligheter att fylla på förråden är Dalsbruk verkligen en oas för båtfolket.
En annan typ av blått hav som breder ut sig i Dalsbruk är den sällsynta skönheten blåeld, som blommar under sommarmånaderna och skapar en viktig livsmiljö för fyra mycket ovanliga fjärilsarter. Bruksparken är en plats för både lek och rekreation. Tillsammans med trädgården vid den vita villan bildar parken ett verkligt arboretum med sina många olika trädarter, som växlar från lummig grönska och svalkande skugga då sommaren är som intensivast till ett färgsprakande farväl till säsongen då tempot igen lugnar ner sig.
Säsongernas symfoni
Även om takten avtar efter sommarsäsongen innebär det inte att byn skulle ligga i dvala under vinterhalvåret. Visst förknippar man kanske ofta Dalsbruk med sommar och solvarma bergsklippor vid havet, ljumma vindar, fantastiska soluppgångar och solnedgångar och vågskvalp vid stranden, men det lönar sig att uppleva skärgården även under andra årstider.
Tänk dig vårens hisnande skönhet med påtaglig, spirande grönska, porlande bäckar, och solens första värmande strålar, eller stormvindarnas jämmer under hösten. Bevittna havets många skepnader – från storm till stiltje till en skrud av is. Hitta stillhet och ro i tysta, natursköna vinterlandskap, njut av den oändliga tystnaden under en klar stjärnhimmel eller ta för dig av andra naturupplevelser utomhus. Rätt utrustad kan du njuta av området året runt och ta del av skärgårdens spännande skiftningar.
Ett mytomspunnet mecka
Dalsbruk har lockat besökare från när och fjärran genom tiderna och knutpunkten för många är det ständigt populära onsdagstorget som blivit en institution i sig. I Dalsbruk träffas man på torget även på lördagar och ibland också på sommarens måndagskvällar. I början av 1900-talet fylldes torget av soldater från den kejserliga ryska flottans flygvapen i Söderlångvik. I parken finns besöket av tsarparet förevigat i form av ett utedass i nyrenässansstil som byggdes för kejsarinnan Maria Fjodorovna.
Festivalerna Baltic Jazz och Norpas hämtar både inhemska och internationella artister till byn och under sommaren 2020 vistades de rikskända flasknosdelfinerna utanför Dalsbruk. Många besökare kommer igen, medan andra går igen – såsom byns eget spöke Svarta Damen, som fortfarande sägs husera i bruksvillan. Strandmagasinen kunde mycket väl vara ritade av Engel och vädret kan förutspås både via en björk och en sten. Är detta verklighet eller drar vi en vals? Det brukar var och en avgöra själv.
Brukskonst och konstverk
Mången konstnär har valt att bosätta sig just i Dalsbruk och här tillverkas bl.a. brukskonst och konstföremål i glas och keramik. Flera samhällskonstverk smyckar Dalsbruk och kreativiteten frodas verkligen i byn, som sin storlek till trots har ett mycket rikt kulturliv och flera stora publikevenemang att locka med. Jazzen ljuder i juli, i augusti fascineras besökare av mångkonstnärliga föreställningar och i september förvandlas Dalsbruk till en medeltida skärgårdsmarknad med tornerspel och riddare. Människor förenas via byns aktiva föreningsliv och året förgylls ytterligare av större och mindre evenemang ordnade av bland annat byalaget.
Dalsbruk klassas som en byggd kulturmiljö av riksintresse av Museiverket och mycket grundar sig på det material som byggnader i byn uppförts i. Dalsbruk kan briljera med Finlands enda kyrka byggd av slaggsten, som dessutom tävlade om titeln “Finlands vackraste hem” för några år sedan. Vid stranden står kolugnarna uppförda i samma material och många av byns hus står på en grund av denna artificiella byggsten, som tillverkats med slagg från järnframställningen. Tänk att en avfallsprodukt kan glänsa som de vackraste ädelstenar i grått, grönt och blått och samtidigt fungera som byggnadsmaterial och smycke! Slaggsten är ett konstverk som inte längre framställs och ett kulturarv värt att vårda.
Till din trogna tjänst – året runt
Om inte allt detta skulle vara tillräckligt så hittar man också allt från Alko och apotek till öns bästa betjäning i Dalsbruk. Byn är vaken under årets alla årstider. Även om alla servicepunkter inte håller öppet under vinterhalvåret är serviceutbudet tillräckligt ändå.
Med färska ingredienser från havet, berömda pizzor, ett mäktigt utbud av burgare och mycket annat gott ser byns bistron till att ingen går hungrig. De som söker logi gläds säkert över att det är lika nära till havet som till centrum och att det även erbjuds mer äventyrliga sätt att övernatta. Med talko-, företagaranda och många järn i elden ser byns befolkning tillsammans till att Dalsbruk utvecklas med tiden, i tiden, utan att förlora fotfästet i det förflutna. Dalsbruk är fortfarande ett verk under arbete eller kanske i själva verket en saga utan slut.
Visste du detta?
Text: Alexandra Lönnström & Carina Holmberg