Baltic Jazz 2022: Muutoksen tuulia ja ripaus nostalgiaa

14.2.2022

Yhdessä muiden Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjan tapahtumien kanssa, Baltic Jazz on julkaissut osan tämän vuoden festivaaliohjelmasta ja aloittanut kesän 2022 lipunmyynnin. Ensimmäiset ennakkoliput myydään Tiketissä, ja lipunoston yhteydessä on mahdollista tukea Archipelago Sea Jazzin ympäristökumppanina toimivan John Nurmisen Säätiön Itämeri-työtä tekemällä vapaaehtoisen lahjoituksen. Festivaalisarjaan kuuluvat Baltic Jazz 8.-10.7., Korpo Sea Jazz 20.-24.7., Turku Sea Jazz 29.-30.7. ja Åland Sea Jazz 5.-6.8.

Tämän vuoden Baltic Jazz tarjoaa sekä kauan odotettua että odottamatonta. ”Viime kesänä meidän piti ajatella laatikon ulkopuolelta, jotta terveysturvallisen festivaalin toteuttaminen rajoitusten aikana olisi mahdollista. Onnistuneen festivaalin ja hienon kävijäpalautteen ansiosta tajusimme, että konseptissa oli paljon hyvää ja jatkamisen arvoista – eläisimmepä sitten vieläkin rajoituksien kanssa, uudessa normaalissa tai pandemiaa edeltävissä tunnelmissa, kun seuraava festivaali lähestyy”, kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Järf toteaa. 

Vehreyttä ja historian havinaa tarjoava ruukinpuisto toimii edelleen festivaalin päälavana. Perjantai-iltapäivällä Baltic Jazz puhalletaan käyntiin BlåsÅboland ry:n Archipelago Big Bandin ja puhallinorkesterissa vierailevan Antti Sarpilan kanssa. Konsertti jatkuu puhallinorkesterin pienemmän kokoonpanon, Archipelago Small Bandin, seurassa. 

Kesän festivaaliohjelmassa kuullaan nyt edeltäviltä vuosilta pandemian vuoksi peruuntuneet konsertit. Kahden vuoden odotusajan jälkeen yleisö saa vihdoinkin nauttia dixielandin helmistä Estonian Dixieland Bandin (EST) ja vierailevan solistin Airi Allveen kanssa, sekä ikivihreistä Beatles-kappaleista kansainvälisesti tunnetun, Paraisilta lähtöisin olevan She’s Leaving Home -yhtyeen tulkitsemina. Molemmat yhtyeet esiintyvät puistossa perjantai-iltana. Illan päätteeksi jammaillaan vielä puiston kupeessa sijaitsevassa Strandhotellet-ravintolassa, jolloin Marian Petrescu Trio vieraineen tarttuu  soittimiinsa.

Perjantaina festivaalikävijät pääsevät nauttimaan musiikista jo ennen avajaiskonserttia. Iltapäivän aikana torin estradille astuvat neljä eri yhtyettä: Sunny Side Swing Band, México Express, Little Houseband ja Cream Pistols. Festivaalin ilmaiskonsertteja on ennen tarjoiltu jazzkadun lavalla – tänä vuonna lava vaihtuu torin laidalta löytyvään estradiin. ”Jazzkatu jäi viime vuonna järjestämättä rajoitusten takia, ja siitä tulikin luonteva käännekohta meille. Taalintehtaan hienon ja kattavan tarjonnan ansiosta erillistä oluttelttaa festivaalikävijöillemme ei enää tarvita, ja lisäksi myyjien määrä on laskenut vuodesta toiseen. Täältä löytyisi nyt oiva mahdollisuus jollekin uudelle innokkaalle yhdistykselle, yrittäjälle tai muulle vapaaehtoiselle jatkaa perinnettä ja puhaltaa uutta elämää tähän markkinapaikkaan”, festivaalin toiminnanjohtaja Alexandra Lönnström vinkkaa.

Toinen ja pitkään odotettu konsertti on mykkäelokuvaesitys live-säestyksellä. Sunnuntaina, perinteisen jazzjumalanpalveluksen jälkeen, puistossa esitetään kaksi Chaplinin lyhyttä mykkäelokuvaa: ”A Night in the Show” ja ”The Immigrant”. Chaplinin temppuilessa Antti Sarpila esittää Tin Pan Alley -aikakauden helmiä pianolla. Esitysten välillä Sarpilan seuraksi lavalle astuu klassiseen jazziin erikoistunut laulajatar Shirley Sparks esittämään Chaplinin kappaleita.

Sunnuntaina juhlistetaan sekä vuonna 1922 syntynyttä henkilöä että samana vuonna valmistunutta rakennusta. 100-vuotisessa Taalintehtaan kirkossa gospelin sävelet kaikuvat Baltic Gospel Singers -kuoron juhlakonsertin aikana. Erik Lindströmin 100-vuotisjuhlaa juhlitaan hienolla jälleentapaamisella. Erik Lindström Dream Teamissä usein vaikuttaneet Seppo Hovi, Pekka Toivanen, Wade Mikkola, Antti Sarpila ja Thomas Rönnholm vaalivat Lindströmin tärkeää perintöä festivaalin päätöskonsertissa Söderlångvikin arvokkaassa kartanossa.

Lauantain esiintyjät ja muu festivaaliohjelma julkaistaan 1.3., jolloin tulevat myyntiin myös kaikki loput konserttiliput. Myynnissä on toistaiseksi ainoastaan 50 % konserttipaikkojen kapasiteetista, mutta lisää lippuja vapautuu keväämmällä, kun kesän tilanne on paremmin ennakoitavissa. Sisätiloissa (Strandhotellet, Söderlångvik ja kirkko) on aina rajoitettu määrä paikkoja, joten oman paikkansa varmistamiseksi suosittelemme lipun ostamista ennakkoon. 12–17-vuotiaat saavat -50 % alennuksen suurimmasta osasta lipuista.

Tutustu perjantain ja sunnuntain ohjelmaan: Ohjelma 2022