Baltic Jazz 2022: Friska fläktar och några stänk av nostalgi

14.2.2022

Tillsammans med de övriga festivalerna inom festivalserien Archipelago Sea Jazz har Baltic Jazz idag publicerat första delen av sommarens festivalprogram och blåst igång biljettförsäljningen. Förhandsbiljetter till samtliga festivaler finns till salu via Tiketti och i samband med biljettköpet är det möjligt att bidra till skyddet av Östersjön genom att göra en valfri donation till Archipelago Sea Jazz miljöpartner John Nurminens Stiftelse. I festivalserien ingår Baltic Jazz 8-10.7, Korpo Sea Jazz 20-24.7, Turku Sea Jazz 29-30.7 och Åland Sea Jazz 5-6.8.

Årets Baltic Jazz bjuder på både efterlängtat och oväntat. “Ifjol var vi tvungna att tänka utanför boxen för att kunna ordna en hälsosäker festival under restriktioner. Tack vare en lyckad festival och god respons från besökarna fanns det mycket som vi ansåg värt att fortsätta med och bygga vidare på – om vi så fortsättningsvis skulle vara bundna till restriktioner, leva i det nya normala eller ha återgått till livet före pandemin vid följande festival”, säger intresseföreningens styrelseordförande Sanna Järf.

Den lummiga och historiska bruksparken fortsätter fungera som huvudscen för festivalens konserter. På fredag eftermiddag blåser Baltic Jazz igång med BlåsÅboland rf:s orkester Archipelago Big Band, som då gästas av festivalens konstnärlige ledare Antti Sarpila. Konserten fortsätter med Archipelago Small Band, som är en mindre sammansättning av blåsorkestern. Efter konserten blir det traditionellt författarsamtal i Dalsbruks bibliotek.

Sommarens festivalprogram inkluderar sådant som var inplanerat redan till festivalen 2020 och som inte heller gick att förverkliga vid festivalen år 2021. Estonian Dixieland Band (EST) med gästsolisten Airi Allvee är en av de band som publiken fått vänta på i två år, likaså internationellt erkända Pargasbandet She’s Leaving Home med sin tribut till Beatles. Båda banden uppträder på fredagskvällen i parken. Kvällen avslutas på Strandhotellet intill parken där Marian Petrescu Trio jammar med gäster.

På fredagen kan man njuta av musik redan före själva öppningskonserten. Under tidig eftermiddag intas torgestraden av fyra olika band: Sunny Side Swing Band, México Express, Little Houseband och Cream Pistols. Festivalens gratiskonserter har tidigare erbjudits på jazzgatan – i år byts scenen ut mot estraden vid torget. ”Ifjol uteblev jazzgatan p.g.a. restriktionerna, och det blev samtidigt en ganska naturlig brytningspunkt för vår del. Dalsbruk har ett stort och fint utbud och det finns inte längre samma behov av ett separat öltält för våra festivalbesökare. Antalet försäljare på gatan har minskat med åren men någon med fräscha tag kunde kanske locka flera försäljare och blåsa lite nytt liv i denna marknadsplats igen. Här finns nu en ypperlig chans för någon ivrig förening, företagare eller annan frivillig att fortsätta med denna bit”, uppmuntrar festivalens verksamhetsledare Alexandra Lönnström.

En annan programpunkt som äntligen kan förverkligas är stumfilmsförevisningen med levande musik. På söndagen efter den traditionella jazzgudstjänsten blir det utebio i parken med två korta stumfilmer av Charlie Chaplin: ”A Night in the Show” och ”The Immigrant”. Chaplins upptåg ackompanjeras av Antti Sarpila på piano och musik från Tin Pan Alley-erans glansdagar. Mellan filmerna bjuds publiken på några låtar av Chaplin med jazzsolisten Shirley Sparks och Sarpila på piano.

På söndagen uppmärksammar vi både en person och byggnad från år 1922. Den 100-åriga kyrkan i Dalsbruk fylls med toner av gospel under en jubileumskonsert med Baltic Gospel Singers. Erik Lindströms 100-årsjubileum firas genom att återförena en del av hans Dream Team. Seppo Hovi, Pekka Toivanen, Wade Mikkola, Antti Sarpila och Thomas Rönnholm vårdar Lindströms viktiga arv under festivalens avslutningskonsert i Söderlångviks värdiga herrgårdsmiljö.

Lördagens artister och övrigt festivalprogram publiceras 1.3, då även dessa biljetter kommer till försäljning. För tillfället är endast 50 % av konsertplatsernas kapacitet till salu, men mera biljetter släpps under våren då man med bättre säkerhet kan förutspå sommarens läge. Strandhotellet, Söderlångvik och kyrkan med sina inomhuskonserter har alltid en begränsad mängd platser, så det lönar sig att köpa sin biljett i god tid om man vill försäkra sig om en plats på dessa konserter. För 12-17-åringar erbjuds igen en rabatt på -50 % till de flesta konserter.

Bekanta dig med fredagens och söndagens program här: Festivalprogram 2022