Baltic Jazz 2020: Kieltolain ajan tunnelmaa

10.12.2019

Tämän vuoden Baltic Jazz-festivaali tuo vivahteita New Orleansin, Chicagon ja Pariisin kaupungeista Taalintehtaalle ja uusi vuosikymmen aloitetaan iloista 20-lukua muistellen. Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä voit matkustaa ajassa taaksepäin ja kokea menneen ajan glamouria – luvassa on mm. musiikkia salakapakoiden kukoistuskaudelta, svengaavaa Charleston-tanssia ja mykkäelokuvia live-säestyksellä.

Baltic Jazz-festivaalia vietetään 3.-5. heinäkuuta, mutta tällä kertaa festivaali ottaa varaslähdön jo ennen perinteistä Varaslähtö-konserttia Kasnäsissa, jossa Antti Sarpila esiintyy Baltic Jazz Trion kanssa. Archipelago Small Band esiintyy jo 1. heinäkuuta Taalintehtaan perinteikkään toripäivän ilmaiskonsertissa. Tänä vuonna ilmaisohjelmaa on tarjolla entistä enemmän uuden ohjelmaidean myötä: Baltic Jazz Teaserit jazzkadulla tarjoavat esimakua tulevista konserteista.

Perjantaina aloitetaan Open Stage-tilaisuudella. Viime vuoden suosion ansiosta tarjolla on nyt lisää esiintymisaikoja ja ennakko-ilmoittautumisia otetaan vastaan sähköpostitse (baltic.jazz@kimitoon.fi). 33. festivaali avataan virallisesti perinteisellä tavalla Maarian VPK:n soittokunnan seurassa ja tämä on samalla lähtölaukaus uudelle Archipelago Sea Jazz-festivaalisarjalle. Sarjan neljä festivaalia ovat edustettuina avajaisten yhteydessä esiintyvässä Archipelago Sea Jazz All Stars-kokoonpanossa. Viikonlopun aikana myös seuraavat esiintyjät ovat kuunneltavissa jazzkadun lavalla: Kimito Island Big Band, Kake & Co, Turku Firehouse Brass Band ja She’s Leaving Home – A Beatles Tribute.

Perjantain ohjelma jatkuu Taalintehtaan kirjaston kirjailijakeskustelulla ja Baltic Gospel Singersin kirkkokonsertilla. Toivotuimmat jazzkappaleet soivat Verstaalla Seppo Hovin ja Uusi Radion Rytmi-Pojat-kokoonpanon seurassa. Tarinat vuorottelevat musiikin kanssa sekä Toivejazzit-konsertissa että sunnuntain päätöskonsertissa, jossa Sofia Finnilä ja Jay Kortehisto kertovat ranskalaisen säveltäjän Michel Legrandin elämästä.

Tänä vuonna yleisö saa nauttia salakapakkatunnelmasta kun vanha takkirautavalimo Verstaan vierellä otetaan käyttöön. Perjantai-iltana luvassa on jamit Baltic Jazz Trion ja vieraiden kanssa sekä Glashyttanin lasinpuhallus-show. Lauantaina vuorossa on bluesmusiikkia SeglarJerrys Ånger ja Agneta Falck-yhtyeiden seurassa.

Lauantai-ilta Verstaalla vietetään Great Gatsby-hengessä ja luvassa on sädehtivä show Estonian Dixieland Band (EST), Hot Sugar Band (FR) ja Stockholm Stompers (SWE) -yhtyeiden seurassa. Illan loistokkuutta lisää tanssi-esityksillään Mildreds kompani (AX) 20-luvun tansseilla sekä Lady Laverna burleski-esityksillä. Ahvenanmaalainen tanssipari Sofia Enros ja Daniel Johansson opettavat myös Charleston-tanssia halukkaille aiemmin päivällä.

Ranskalainen Hot Sugar Band esiintyy myös lauantain piknik-konsertissa solistinaan ylistetty jazzlaulaja ja näyttelijä Nicolle Rochelle (US). Billie Holidayn uran alkuajat ovat silloin keskipisteessä ja Jukka Perko Trion kanssa juhlimme Charlie Parkerin 100-vuotisjuhlaa. Perinteistä marssimusiikkia kuullaan jazzversioina kun komeasti univormuihin sonnustautunut Kaartin Seitsikko astuu puiston lavalle Antti Sarpilan seurassa. Good Times Jazz Band ja Ami Aspelund esiintyvät Bio Ponyssa, jolloin keskitymme New Orleansin jazzmusiikkiin. Sunnuntaina puistossa Baltic Jazz 2020 All Stars vie yleisön New Orleansista Chicagoon ja esittää miten jazzmusiikki kehittyi 20-luvulla.

Baltic Jazz on koko perheen tapahtuma! Viime vuoden suosittu ohjelmakokonaisuus Baltic Jazz Kids saa jatkoa tänä vuonna ja luvassa on Sirkusjuhlat, Muumit & Benny Törnroos sekä Tanssiva ja soiva satutunti. Lipulla pääsee myös ilmaiseksi kaikenikäisille tarkoitettuun Charleston-tanssiworkshoppiin, joka alkaa heti satutunnin jälkeen samassa tilassa. Baltic Jazz Kids-ohjelmaa ja K-18-konsertteja lukuun ottamatta alle 12-vuotiaat osallistuvat ilmaiseksi konsertteihin vanhemman seurassa ja 12–17-vuotiaat osallistuvat puoleen hintaan.

Koko sunnuntaipäivä on myös täynnä ohjelmaa. Jazzjumalanpalveluksen, puisto- ja päätöskonsertin sekä kahden ilmaiskonsertin lisäksi tarjolla on Charlie Chaplinin mykkäelokuvia, joita Antti Sarpila säestää pianolla Tin Pan Alley-aikakauden musiikilla. Festivaalin päätteeksi päästetään vielä ilo irti Verstaalla kun Blue Elephant, Apollo Orchestra ja TrrTrrTrr astuvat lavalle.

Ennakkoliput ovat ostettavissa Tiketin kautta. Lämpimästi tervetuloa Baltic Jazz 2020-festivaalille!