Baltic Jazz 2020: Förbudstidens festival

17.12.2019

Årets Baltic Jazz hämtar influenser från New Orleans, Chicago och Paris till Dalsbruk och vi inleder det nya årtiondet med en gyllene hyllning till jazzåldern och det glada 20-talet! I Dalsbruks historiska bruksmiljö kan man resa tillbaka i tiden och uppleva gångna tiders glamour med musik från lönnkrogarnas glansdagar, svängig Charleston och stumfilmer ackompanjerade av levande pianomusik.  

Årets Baltic Jazz ordnas den 3-5 juli, men denna gång tjuvstartar vi redan före den officiella Tjuvstarten i Kasnäs där Antti Sarpila & Baltic Jazz Trio i år uppträder. Redan på onsdagstorget den 1 juli kan du delta i en gratiskonsert med Archipelago Small Band. På festivalen erbjuds det överlag mera gratisprogram än tidigare med flera konserter och det nya programinslaget “Baltic Jazz Teasers”, där besökare på jazzgatan får en liten försmak av kommande konserter.

Fredagen inleds med Open Stage, där det i år erbjuds flera speltider för att matcha intresset som fanns ifjol. Förhandsanmälningar tas emot per e-post, baltic.jazz@kimitoon.fi. Maarian VPK:n soittokunta öppnar festivalen på traditionellt vis med en parad, som efterföljs av en öppningskonsert med Archipelago Sea Jazz All Stars. Detta är samtidigt startskottet för den nya festivalserien Archipelago Sea Jazz då representanter för jazzfestivalerna i Dalsbruk, Korpo, Åbo och Åland sammanstrålar på jazzgatans scen. Övriga gratiskonserter under festivalveckoslutet ges av Kimito Island Big Band, Kake & Co, Turku Firehouse Brass Band och She’s Leaving Home – A Beatles Tribute.

Fredagen fortsätter med författarsamtal i Dalsbruks bibliotek och en kyrkokonsert med Baltic Gospel Singers. I Verkstan spelas publikens jazzfavoriter då Seppo Hovi & Uusi Radion Rytmi-Pojat återvänder till festivalen och bjuder på Önskejazz varvat med historier. Ett liknande koncept i fransk tappning erbjuds även i Söderlångvik på söndagen då Sofia Finnilä och Jay Kortehisto berättar om den franska kompositören, kapellmästaren, dirigenten och pianisten Michel Legrands liv mellan musikstyckena.

Det gamla tackjärnsgjuteriet bredvid Verkstan tas i bruk som ny konsertplats inför årets festival och i stämningsfull lönnkrogsmiljö kan publiken njuta av två kvällskonserter. På fredagskvällen jammar Baltic Jazz Trio med sina gäster och Glashyttans Jarl Hohenthal bjuder på glasblåsningsshow. Lördagskvällen innebär bluesmusik för fulla muggar med SeglarJerrys Ånger och Agneta Falck.

I Verkstan blir lördagskvällen en glittrande affär i sann Gatsby-anda med Estonian Dixieland Band (EST), Hot Sugar Band (FR) och Stockholm Stompers (SWE). Programmet kryddas med fransar som fladdrar, skumvin som sprudlar, guld som glimmar och ljudet av Charleston-dansande klackar – på scenen uppträder även Mildreds kompani (AX) med en 20-talsdansshow och Lady Laverna med burlesk. Tillsammans med det åländska dansparet Sofia Enros och Daniel Johansson kan du redan tidigare på dagen lära dig dansa Charleston i en workshop i Verkstan.

Franska Hot Sugar Band uppträder också på lördagens picknickkonsert tillsammans med prisade jazzsångerskan och skådespelerskan Nicolle Rochelle (US). Det blir en hyllning till Billie Holidays tidiga karriär medan Jukka Perko Trio uppmärksammar Charlie Parkers 100-årsjubileum. Traditionell marschmusik förvandlas till jazz då parkscenen intas av uniformklädda Kaartin Seitsikko tillsammans med Antti Sarpila. Mera musik på lördagen blir det i Bio Pony, där New Orleans står i fokus och Good Times Jazz Band uppträder med Ami Aspelund som solist. På söndagen kan publiken förflytta sig från New Orleans till Chicago och följa jazzmusikens utveckling under 20-talet tillsammans med Baltic Jazz 2020 All Stars.

Baltic Jazz är en festival för hela familjen! Fjolårets omtyckta programhelhet Baltic Jazz Kids är tillbaka och i år kan man delta i Cirkusparty innan det är dags att fira Mumintrollens 75-årsjubileum med Benny Törnroos. Efteråt är det möjligt att delta i en Dansande och klingande sagostund med Marianne Petters och Melissa Taanila och biljetten berättigar även till gratis inträde till Charleston-workshopen som kör igång direkt efter. Förutom Baltic Jazz Kids och de konserter där åldersgränsen är 18 år får barn under 12 år delta gratis i konserterna i sällskap av en förälder. 12–17-åringar får delta för halva priset tack vare den nya ungdomsrabatten.

Hela festivalsöndagen är också fullspäckad av program. Förutom jazzgudstjänst, park- och avslutningskonsert samt två gratiskonserter blir det även filmförevisning i Bio Pony, där publiken kan skratta åt Charlie Chaplins upptåg ackompanjerade av Antti Sarpila på piano med musik från Tin Pan Alley-eran. Festivalen avslutas med Jatkot-konserten, då Blue Elephant, Apollo Orchestra och TrrTrrTrr spränger taket i Verkstan.

Förhandsbiljetter finns till salu via Tiketti. Varmt välkomna till Baltic Jazz 2020!