Antti Sarpila Swing Band

08.07.2021

klo 20:00

Kasnäs Paviljong

SLUTSÅLD

i samarbete med Kasnäs

Antti Sarpila behöver knappast någon närmare introduktion. Han är utan tvivel en av Finlands mest kända jazzmusiker, och har sedan år 2002 fungerat som konstnärlig ledare för Baltic Jazz. I sin musik strävar han efter att kombinera influenser från de tidiga jazzmästarna, allt från Louis Armstrong till Charlie Parker, i en personlig stil som han kallar för ”Classic Jazz”. Det är just denna stil som fungerar som ledstjärna för festivalen.

Under 1980-talet studerade han under den legendariske musikern Bob Wilber i USA efter att ha fungerat som musikerguide för honom på Pori Jazz. Deras samarbete fortsatte under långa tider innan Wilber avled år 2019. Under sin karriär har Sarpila uppträtt två gånger på Carnegie Hall i New York samt uppträtt och spelat in skivor över hela världen. Han är utan tvivel en av Finlands mest kända jazzmusiker och har sedan år 2002 fungerat som konstnärlig ledare för Baltic Jazz. I sin musik strävar han efter att kombinera influenser från de tidiga jazzmästarna, från Louis Armstrong till Charlie Parker, till den personliga stil som han kallar för ”Classic Jazz”. Det är just denna stil som fungerar som ledstjärna för festivalen.

Klarinettisten/saxofonisten studerade på 1980-talet under den legendariske musikern Bob Wilber i USA och samarbetade med honom fram till år 2019 då Wilber avled. Under sin karriär har Sarpila uppträtt två gånger på Carnegie Hall i New York samt uppträtt och spelat in skivor över hela världen.

Wade Mikkola, som studerat och bott i USA (bl.a. New York), har gjort många av sin karriärs mest betydelsefulla skivinspelningar och uppträdanden på andra sidan av Atlanten. Tillbaka i Finland har Mikkola flitigt uppträtt med sin kvintett samt gästspelat med ett flertal av de mest framstående jazzmusikerna i vårt land. Den första skivan han medverkade på efter sin återkomst var en samling schlagerklassiker i jazztappning, Muistatko…Remember (1999). Mikkola har även fungerat som timlärare vid Pop & Jazz Konservatoriet och Sibelius-Akademin, där han fortfarande undervisar.

På piano får vi denna gång höra Zhenia Gimer och på trummor Thomas Rönnholm.