Antti Sarpila Swing Band

09.07.2022

klo 13:00

Parken

Biljetter: 30 €

7. 40th Anniversary of Antti Sarpila Swing Band

(Antti Sarpila cl/sax, Janne Hovi p, Wade Mikkola b, Thomas Rönnholm d)

Antti Sarpila Swing Band firar sitt 40-årsjubileum i Dalsbruk med nya tolkningar av gamla jazzklassiker, swingversioner av pärlor från den klassiska musiken och givetvis även klassiska bravurnummer, som bandet blivit kända för bland vänner av Classic Jazz.

Antti Sarpila behöver knappast någon närmare introduktion. Han är utan tvivel en av Finlands mest kända jazzmusiker, och har sedan år 2002 fungerat som konstnärlig ledare för Baltic Jazz. I sin musik strävar han efter att kombinera influenser från de tidiga jazzmästarna, allt från Louis Armstrong till Charlie Parker, i en personlig stil som han kallar för ”Classic Jazz”. Det är just denna stil som fungerar som ledstjärna för festivalen.

Klarinettisten/saxofonisten studerade på 1980-talet under den legendariske musikern Bob Wilber i USA och samarbetade med honom fram till år 2019 då Wilber avled. Under sin karriär har Sarpila uppträtt två gånger på Carnegie Hall i New York samt uppträtt och spelat in skivor över hela världen. På årets festival kan man även höra Sarpila på piano, en gammal hobby som återupplivades under pandemitiden.

Antti Sarpila Swing Band består denna gång även av basisten, kompositören, arrangören och universitetsläraren Wade Mikkola, som också är en av de stående artisterna på Baltic Jazz. På piano får vi denna gång höra Janne Hovi och på trummor Thomas Rönnholm. Under festivalen spelar Sarpila, Mikkola och Rönnholm även i Dream Team tillsammans med Pekka Toivanen och Janne Hovis pappa, Seppo Hovi, på avslutningskonserten i Söderlångvik.