Django Reinhardt Tribute – Olli Soikkeli Trio feat. Antti Sarpila

07.07.2024

klo 16:00

Söderlångvik

30 €

07.07.2024

klo 18:00

Söderlångvik

30 €

(Olli Soikkeli g, Marian Petrescu p, Antti Lötjönen b, Antti Sarpila cl)

När vi talar om jazzens historia och dess betydande influenser, framträder ett namn ofta – gitarristen Django Reinhardt. Hans musik och innovativa tillvägagångssätt till gitarrspel har lämnat ett oförglömligt avtryck i jazzvärlden. I denna hyllning till den legendariska musikern stiger Olli Soikkeli Trio fram tillsammans med Antti Sarpila, och skapar en unik och gripande resa in i Reinhardts musikvärld.

Django Reinhardt var en belgisk-fransk musiker och kompositör samt en av jazzens första och viktigaste gitarrister. Hans musik kombinerar influenser från romsk musik i Europa och jazzens svängande rytmvärld, vilket skapar en helt egen ljudbild som har inspirerat otaliga musiker runt om i världen.

Antti Sarpila har arrangerat konsertprogrammet där Reinhardts kännspaka stil har fått en touch av Benny Goodmans swing och Oscar Petersons virtuositet.

Det finns två konserter där man får höra Reinhardts egna kompositioner samt hans kända versioner av jazzklassiker och några andra kompositioner som spelas i hans stil. Båda konserterna är helheter som kan avnjutas separat eller lyssnas på båda och beundra den förtrollande utsikten över Söderlångvik mellan konserterna.

Olli Soikkeli, en begåvad och mångsidig gitarrist, är utan tvekan det bästa valet för att hedra Django Reinhardts arv. Hans skicklighet som gitarrist och förmåga att tolka Reinhardts musik är enastående. Soikkeli har gjort sig ett namn på den internationella jazzscenen med sin originella stil och virtuosa spel, och hans bidrag till denna hyllning är betydande.

I Olli Soikkeli Trio ingår också Marian Petrescu på piano och Antti Lötjönen på bas. Dessa erfarna och skickliga musiker kompletterar varandra perfekt och skapar ett nyanserad och intensivt framträdande. Petrescu framhäver melodin och den harmoniska mångfalden i musiken med sitt pianospel, medan Lötjönen utgör en stram och svängig rytmsektion.

Tillsammans med klarinettisten Antti Sarpila skapas en dynamisk och stämningsfull föreställning. Sarpila är en mästare på sitt instrument och hans förmåga att förmedla den klassiska jazzens anda har redan bevisats många gånger. Hans tolkning av Reinhardts musik lyfter fram dess sofistikerade och känsliga sida, vilket gör den oförglömlig.

Denna hyllning till Django Reinhardt är inte bara ett erkännande till en stor musiker, utan också en resa in i hans musikaliska värld där passion, skicklighet och orubblig kreativitet möts. Det är en hyllning till jazzens historia och dess påverkan på dagens musik. Det är också en påminnelse om hur en person kan förändra musikens riktning för alltid och hur hans arv lever vidare starkt och inspirerande.

Olli Soikkeli Trio med Antti Sarpila erbjuder en oförglömlig och gripande upplevelse för alla jazzälskare och de som älskar kraften och skönheten i musiken. Kom med på denna unika resa genom jazzens historia.