I helgen jazzas det igen i Dalsbruk

7.7.2021

Om några dagar ljuder jazzmusiken igen i Dalsbruk! Den 33:e Baltic Jazz-festivalen går av stapeln 9-11.7  med ett program och upplägg som anpassats till rådande läge. Arrangörerna meddelade i början av sommaren om det ändrade upplägget: konsertantalet minskades en aning från det ursprunliga programmet och alla konserter flyttades utomhus, med undantag för avslutningskonserten i Söderlångvik, och bl.a. jazzgatan med försäljningsplatser uteslöts. Arrangörerna följer myndigheternas direktiv och riktlinjer för att kunna ordna ett tryggt och säkert evenemang för alla involverade.  

Festivalen tjuvstartar traditionsenligt redan på torsdagen i Kasnäs med Antti Sarpila Swing Band. På fredagen ordnas en öppningskonsert i Parken och då går samtidigt startskottet för festivalserien Archipelago Sea Jazz. Alla fyra festivaler (Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz, Turku Sea Jazz och Åland Sea Jazz) finns representerade i Archipelago Sea Jazz All Stars som spelar under konserten. Denna konsert ordnas i samarbete med Archipelago Sea Jazz miljöpartner John Nurminens Stiftelse och publiken bjuds på en upplevelse då Ritva Kovalainens och Pekka Turunens bok Meren Maa – Havets Land blir en musikalisk bildberättelse i takt med att Archipelago Sea Jazz All Stars improviserar och skapar en polyfonisk dimension till bokens bilder och texter. John Björkman, Sagalunds museichef och en del av teamet bakom boken, håller ett kort öppningsanförande till den jazziga bildberättelsen. En del av biljettintäkterna för denna konsert doneras till förmån för stiftelsens Östersjöarbete. 

Författarsamtalet i samarbete med Dalsbruks bibliotek ordnas denna gång virtuellt med Sirpa Kähkönen, men mera livemusik blir det under kvällen i parken med Baltic Jazz Trio och gäster samt Kake & Co. Baltic Jazz Trio består i år av Zhenia Gimer på piano, Wade Mikkola på bas och Thomas Rönnholm på trummor och under jamsessionen gästas de av Jukka Eskola på trumpet, Antti Rissanen på trombon och Pekka Toivanen på saxofon. 

På lördagen uppträder Mumintrollen & Benny Törnroos för de yngsta och unga i sinnet. Under eftermiddagen ordnas tre olika parkkonserter och man kan njuta av The Best of Classic Jazz in Finland med Classic Jazz Society All Stars som leds av Seppo Hovi och Antti Sarpila, fira Charlie Parkers 101-årsjubileum med Jukka Perko Trio och uppleva en eftermiddag i Paris med Julia Korkman & Django Collective Helsinki. Lördagskvällen bjuder på bluesiga och rockiga toner med Agneta Falck med lokal anknytning samt lokala pop/rock-coverbandet Blue Elefant.

På söndagen blir det traditionell jazzgudstjänst i parken samt eftermiddagsjazz med Good Times Jazz Band  & Ami Aspelund samt Finnilä & Kortehisto Group, som ger en hyllningskonsert till Michel Legrand. Avslutningskonserten Swingin’ the Stride Piano Classics hålls på nyrenoverade Söderlångvik Gård, där festivalens konstnärlige ledare Antti Sarpila förevisar vad han sysslat med under coronapandemin och hur återupplivandet av en gammal hobby burit frukt.

För att trygga säkerheten för alla ber arrangörerna att man följer de riktlinjer och direktiv som rådande läge föranleder samt de extra arrangemang som detta medför. Kapaciteten och antalet biljetter till salu är mindre än vanliga år så att det skall finnas gott om utrymme och möjlighet till säkerhetsavstånd under konserterna. Arrangörerna rekommenderar att man köper sin biljett på förhand via Tiketti eller alternativt i biljettkansliet i Bio Pony under festivalveckoslutet – det finns ingen biljettförsäljning vid ingången till Parken, enbart biljettkontroll som inleds 30 minuter före konserterna börjar. Håll dig till ditt eget sällskap och ta säkerhetsavstånd i beaktande vid eventuella köer. I år är det inte läge för dans, munskydd rekommenderas och regelbunden handtvätt är viktigt. Stanna hemma om du är sjuk eller har coronavirusliknande symptom!  

Baltic Jazz 2021 – de största förändringarna:
–  Komprimerat program och färre konserter, artistgardet består enkom av inhemska musiker
–  Publikkapaciteten och antalet biljetter till försäljning är begränsad från vanliga år
–  Alla konserter förutom avslutningskonserten i Söderlångvik ordnas utomhus (i Kasnäs uteplats med tak) 
–  Årets festival har ingen jazzgata eller övrigt festivalområde 
–  Ingen biljettförsäljning vid ingången till Parken, kom ihåg att köpa biljett på förhand via Tiketti eller i biljettkansliet i Bio Pony
–  Gällande säkerhetsdirektiv och rekommendationer bör följas under festivalen, senaste informationen fås från festivalens webbsidor och festivalpersonal

Årets artister: 
Jukka Perko Trio, Classic Jazz Society All Stars led by Seppo Hovi & Antti Sarpila, Julia Korkman & Django Collective Helsinki, Good Times Jazz Band & Ami Aspelund, Finnilä & Kortehisto Group, Antti Sarpila Swing Band, Antti Sarpila (piano), Archipelago Sea Jazz All Stars, Baltic Jazz Trio with guests, Kake & Co, Agneta Falck, Blue Elefant, Mumintrollen & Benny Törnroos

Mer information:
Alexandra Lönnström, verksamhetsledare
0440 790 340, baltic.jazz@kimitoon.fi