Jazz på Äppeldagen 24.9: Jonathan Bäckström Quartet på Jazzförbundets turné

6.9.2022

Den traditionella och populära Äppeldagen på Söderlångvik gård ordnas lördagen den 24 september kl. 11-17 och bjuder igen på program och aktiviteter för hela familjen. Också i år kan man njuta av gratis jazzmusik i den vackra herrgårdsmiljön: Jazzförbundets turné med Jonathan Bäckström Quartet når Söderlångvik och kvartetten uppträder kl. 12.00–13.00 på utomhusscenen i närheten av caféet. Konserten ordnas i samarbete med Söderlångvik gård, Archipelago Sea Jazz och Finlands Jazzförbund och är en del av Jazzförbundets projekt för klimatneutral turnéverksamhet.

Mer information om Äppeldagen: www.soderlangvik.fi/appeldagen/

Jonathan Bäckström Quartet är en ensemble bestående av unga jazzmusiker och stigande talanger från Finland och Sverige med Kronobybördiga basisten och tonsättaren Jonathan Bäckström i spetsen. Bäckström, numera bosatt i Helsingfors, är aktiv i flera olika inhemska och internationella sammansättningar. Marcus Wärnheim spelar altsaxofon och Benjamin Nylund trummor. På konserten hoppar tenorsaxofonisten Jarno Tikka in för gruppens fasta medlem Adele Sauros.

Kvartettens musik växlar från minimalistiska ljudlandskap till explosiv och flerdimensionerad fri improvisation. Varje musiker bidrar med sitt egna unika sound till mixen, vilket resulterar i ett kollektivt och starkt musikaliskt ställningstagande.

Jarno Tikka – tenorsaxofon
Marcus Wärnheim – altsaxofon
Jonathan Bäckström – bas
Benjamin Nylund – trummor

Finlands Jazzförbunds projekt för klimatneutral turnéverksamhet har som syfte att kartlägga livemusikens koldioxidavtryck samt utveckla Jazzförbundets turnéverksamhet i en mer hållbar riktning. Under hösten 2022 genomförs sju pilotturnéer med olika koncept för att undersöka sätt att minska utsläpp och samla in information om användbarhet och effekter av nya turnémodeller.