Mera program och biljetter till Baltic Jazz 2022

1.3.2022

För två veckor sedan släpptes de första biljetterna till festivalserien Archipelago Sea Jazz och samtidigt publicerades programmet för festivalfredagen och -söndagen hos Baltic Jazz. Det har redan funnits intresse för sommarens festival och de första biljetterna har sålts. Från och med idag 1.3 är det nu möjligt att köpa biljetter till alla konserter och programpubliceringen del två avslöjar lördagens artister och övrigt festivalprogram.

Årets festival ordnas 8-10 juli och enligt tradition tjuvstartar man redan på torsdagskvällen i Kasnäs. Då utlovas svängig skärgårdsjazz med Archipelago Sea Jazz All Stars, där festivalseriens alla fyra festivaler finns representerade. Baltic Jazz representeras av konstnärlige ledaren Antti Sarpila, som spelar tillsammans med Jussi Fredriksson/Turku Sea Jazz, Bosse Mellberg/Korpo Sea Jazz och Andreas Nyberg/Åland Sea Jazz. Vid tjuvstarten får kvartetten förstärkning av basisten Vesa Saloranta.

I år tjuvstartar man redan före tjuvstarten och jazzen kommer att ljuda i Dalsbruk flera gånger under festivalveckan. Redan på måndagskvällen 4.7 intas torgestraden av Cellar Corner Jazz Band med lokal koppling. Gratiskonserten är ett samarbete med Dalsbruks byalag och deras Musik på torget-tillställningar. På onsdagstorget 6.7 blir det traditionell parad och konsert med Maarian VPK:n soittokunta. Denna dag huserar också biljettkansliet på torget istället för i Bio Pony.

Festivallördagen bjuder på musik från morgon till kväll. Förmiddagen inleds med Baltic Jazz Kids och storfavoriten Arne Alligator & Djungeltrumman. Efter konserten ordnas en workshop där man får bekanta sig med olika instrument tillsammans med BlåsÅboland rf och Musikinstitutet Arkipelag. Vid lördagstorget bjuder Kake & Co på musik under en gratiskonsert innan eftermiddagskonserterna i parken. Eftermiddagen är uppdelad i tre skilda konserter, men med lördagspasset kan man spendera hela eftermiddagen i parken och njuta av musikutbudet. Vi inleder eftermiddagen med en jubileumskonsert med Antti Sarpila Swing Band som i år firar sina 40 år. Eftermiddagen fortsätter med världsberömd virtuositet då Olli Soikkeli Quartet feat. Marian Petrescu intar scenen. Internationella fläktar blir det även med spanska sextetten Danzad Malditas (ES) som kanske lockar till en och annan svängom i parken med sin dansvänliga swingmusik.

På lördagskvällen har festivalbesökarna flera valmöjligheter. För dem som gillar blues lönar det sig att ta riktning mot parken, där det serveras finlandssvensk blues med SeglarJerrys Ånger, som frontas av sångaren och skådespelaren Jerry Wahlforss, samt en show i sann Blues Brothers-anda med Airistocats Blues Band. Show blir det även på annat håll, men var får endast en begränsad mängd veta. 

– Vid årets festival kan vi äntligen förverkliga flera av de programpunkter med 1920-talstema som var inplanerade redan till festivalen 2020 men som skjutits fram i väntan på bättre tider. Under uppehållet har vi finslipat detaljerna och vidareutvecklat konceptet för en ännu bättre upplevelse, berättar verksamhetsledare Alexandra Lönnström.

Lördagskvällen bjuder på en temakväll som inspirerats av förbudstiden, spritsmugglingen i skärgården och jazzålderns extravagans. I lönnkrogsmiljö kommer man att kunna njuta av levande musik, show och olika upplevelser under en helkväll. Marian Petrescu & Olli Soikkeli Duo bjuder på toner av Django Reinhardt, Dizzy Queens på en sprakande jazzshow och Shirley Sparks (voc) & Antti Sarpila (p) på jazzklassiker. Åländska Mildreds kompani slår klackarna i taket med olika 20-talsdansstilar och den exotiska Lady Laverna bjuder på burlesk. Deltagarna rekommenderas ta med Charlestonvänliga skor och tidsenlig klädsel är välkommen – den bästa utstyrseln kommer att belönas.

Förhandsbiljetter till konserterna säljs via Tiketti, med undantag för Let’s Misbehave-temakvällen som skall förhandsbokas per e-post. Antalet platser är begränsat och de anmälda får vidare instruktioner skickade till sig som en del av helhetsupplevelsen, bl.a. hur man hittar lönnkrogen. Arrangörerna har även möjlighet att skräddarsy delar av kvällen då man har lite mera information om vem som deltar istället för att enbart ha uppgifter om antalet sålda biljetter.

Årets festival blir den 34:e i ordningen. Arrangörerna tror på sommaren och att det äntligen skall vara möjligt att inleda det nya glada 20-talet. För tillfället är ännu enbart 50 % av konsertplatsernas kapacitet till salu men mera biljetter släpps under våren då man med större säkerhet kan se att pandemiläget fortsätter utvecklas i rätt riktning. ​

Bekanta dig med festivalprogrammet 2022 här: www.balticjazz.fi/sv/program