Ain’t Misbehavin’ – Baltic Jazz 2021 har anpassats till rådande läge

1.6.2021

Vi trodde att 2021 skulle vara året då vi kunde utropa att förbudstiden är förbi, fira det nya 20-talet och dansa Charleston kind mot kind, men fortfarande kan vi inte helt och hållet övergå till de gamla goda tiderna. Istället för att deklarera allt eller inget och blåsa av hela festivalen, går vi från “Let’s Misbehave” till “Ain’t Misbehavin’” och ordnar ett lägesanpassat program – vi stod helt enkelt inte ut med tanken om ännu en sommar i Dalsbruk utan jazzmusik.

Baltic Jazz 2021 ordnas utomhus oberoende av väder, så låt oss hoppas att vädergudarna gynnar oss. Festivalen tjuvstartar traditionsenligt redan på torsdagen i Kasnäs med Antti Sarpila Swing Band. På fredagen går startskottet för festivalserien Archipelago Sea Jazz då alla fyra festivaler finns representerade samtidigt på scenen och Archipelago Sea Jazz All Stars spelar under öppningskonserten i parken. Författarsamtalet ordnas denna gång virtuellt med Sirpa Kähkönen, men mera livemusik blir det i Parken med Kake & Co och Baltic Jazz Trio med gäster. 

På lördagen uppträder Mumintrollen & Benny Törnroos för de yngsta och unga i sinnet. Under eftermiddagen ordnas tre olika parkkonserter: du kan njuta av The Best of Classic Jazz in Finland med Classic Jazz All Stars Society, fira Charlie Parkers 101-årsjubileum med Jukka Perko Trio och uppleva en eftermiddag i Paris med Julia Korkman & Django Collective Helsinki. Lördagskvällen bjuder på bluesiga och rockiga toner med lokala Blue Elefant samt Agneta Falck med lokal anknytning.

På söndagen blir det traditionell jazzgudstjänst i parken samt eftermiddagsjazz med Good Times Jazz Band & Ami Aspelund samt Finnilä & Kortehisto Group. Avslutningskonserten Swingin’ the Stride Piano Classics hålls på nyrenoverade Söderlångvik Gård, då vi får lyssna till vad festivalens konstnärlige ledare Antti Sarpila sysslat med under coronapandemin och vad återupplivandet av en gammal hobby burit för frukt.

Vänligen notera och var förberedd på att vi ännu med kort varsel kan vara tvungna att ytterligare ändra våra planer och att det kommer att finnas en hel del direktiv att följa vid festivalen för att trygga säkerheten för alla. Håll dig till ditt eget sällskap och ta säkerhetsavstånd i beaktande vid eventuella köbildningar, även om vi givetvis kommer att göra allt vi kan för att undvika att sådana situationer uppstår. I år är det inte läge för dans, munskydd bör användas och regelbunden handtvätt är viktigt. Stanna hemma om du är sjuk eller har coronavirusliknande symptom!  

Om du är frisk och på jazzhumör och gärna lämnar stan bakom dig eller vill ge dig ut på byn, så fylls Dalsbruk med musik 9-11 juli – hoppas vi ses då! Förhandsbiljetter finns till salu hos Tiketti, men mängden biljetter och platser vid konserterna motsvarar myndigheternas begränsningar för evenemang. Vi släpper mera biljetter i takt med att begränsningarna lättar, men om du vill försäkra dig om en plats på en specifik konsert så rekommenderar vi att du köper din biljett så snart som möjligt. Om du redan införskaffat en biljett till en konsert som inte kan förverkligas detta år kan du antingen använda den vid en annan konsert enligt instruktioner från Tiketti eller få dina pengar tillbaka.

Detta blir en sommar då vi kan vara tillsammans igen – på avstånd. “Let’s Misbehave” en annan gång istället. Tids nog kommer vi att kunna dansa hela natten lång och förverkliga alla de där extraordinära programtilläggen i 20-talstema och annat som vi planerat de senaste två åren. Det unika och extra för vår festival i år är levande musik inför (en begränsad) publik.

Baltic Jazz 2021 – de största förändringarna

För att vi skall kunna följa myndigheternas direktiv och ordna ett ansvarsfullt och säkert evenemang för alla inblandade med de resurser som finns till vårt förfogande detta år, tillämpas följande ändringar:
–   Komprimerat program och färre konserter, artistgardet består enkom av inhemska musiker
–   Publikkapaciteten och antalet biljetter till försäljning är begränsad tillsvidare. Mera biljetter släpps i takt med att restriktionerna lättar
–   Alla konserter förutom avslutningskonserten i Söderlångvik ordnas utomhus (i Kasnäs uteplats med tak) 
– Årets festival har ingen jazzgata eller övrigt festivalområde 
–   Gällande säkerhetsdirektiv bör följas, senaste informationen fås från festivalens webbsidor och festivalpersonal

Vi rekommenderar förhandsköp av biljetter vi Tiketti! Biljetter säljs även i Bio Pony, som är öppet enligt följande:

9.7 kl. 14.00-21.00
10.7 kl. 09.00-22.00
11.7 kl. 11.00-15.30

Obs! Vi säljer inte biljetter vid ingången! Biljettkontrollen inleds 30 min innan konsertens början.